Jump to content
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble
yanikolev

Ел. инсталация, стопове, предпазители и спирачен педал

Recommended Posts

Привет колеги!
Вектрата е Б, 2.0, 16v, 136кс, 1998г., (италианка), мотор X20XEV, скоростна кутия F18CR, с монтиран газов инжекцион, но се кара на бензин. Няма преработки по инсталацията. Няма монтиран ДЛР модул или други интервенции.
Проблема е следния:
От време на време, (когато тя си иска), при ползване на спирачките се включва предупредителен надпис на МИД-а. Преведено с Гугъл "спиране на предпазителя". При това се оказа, че не работят стоповете. 
Появата на предупреждението се предхожда от осезаемо чукване в педала на спирачката – като че ли АБС-а удря веднъж, но леко. Все едно се откача някаква пружина или някакъв зъб изтърва някъде, ама далечно – откъм двигателя отдолу някак си се чува. Едно такова „трънннн”.
Чукването ме накара да проверя и контактора за стоп-светлините, монтиран на спирачния педал – откачих, разкачих и обратно. Визуално е здрав. Начина му на монтаж изключва причукването да е от него. Проблема остава.
Чукването се усеща най-осезаемо при спряла на място кола (с изключен двигател), натискайки педала на спирачката (педала е твърд) давам на контакт, педала омеква и … „трънннн”, и се появява надписа "fusibile stop". При това надписа за проверка на стоп-светлините (при първо натискане педала на спирачката) си остава активен и не гасне и при следващи натискания на педала на спирачката.
Проблема не се появява често – през няколко месеца. Не е забелязана периодичност или при определени обстоятелства – влага, студ, жега или други такива.
Проверих всички предпазители (включително и като им разменях местата) – здрави са! (поне тези, в ляво при водача). Намерих идва големи предпазителя (зелени) в кутия при акумулатора – не знам за къде са, но са изправни.
1. Та от къде или от какво може да е проблема? 
2. Има ли други предпазители, които следва да проверя (и къде са те)? 
3. Какво друго мога да проверя сам?
Предварително Благодаря на отзовалите се! 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен има нещо свързано с ABS-a или датчика на предна лява главина който лъже колата че боксува. Друго което си мисля, че имаш проблем с масата на стоповете отзад за да вади такова съобщение. Това с гасенето и даването на контакт пък си се свързано с ABS помпата. Трябва да се направи диагностика на модула да се разбере какво точно казва той. Провери все пак всички предпазители, освен тези до самият акумулатор и тези до вакуумният усилвател, възможно е да са окислени и да правят проблем с лош контакт.

Успех!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отзива!

Къде е се намират по-точно "тези до вакуумният усилвател"?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

9750479_1.jpg

:) Малко повече глупости съм писал ... Вакуумният усилвател на спирачната помпа имах предвид, има бушони там заедно с релета, и до самият акумулатор малката кутия странично на него. Не е зле да се прегледа за окислени контакти.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблема е решен!

Оказа се оксидирали контакти на предпазител 38. 10А - Лампа за стоп светлини, автоматични скорости, информационен дисплей и темпомат (автопилот/круиз контрол)

На самия предпазител - китайче!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване


×