Jump to content
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble

dsuzunov

Потребители
 • Мнения

  263
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Days Won

  17

Всичко публикувано от dsuzunov

 1. Търся щуцер водна помпа z14xep

  Не мога да качвам снимки във форума-не ми позволява и от външен сайт.
 2. Смяна гарнитура на капак клапани

  Купувай Elring. Ако не намериш, Viktor Reinz. Обезмасляваш ИДЕАЛНО контактните повърхности на главата и капака с коресилин, особено около местата за свещите. Ако там текне масло към свещите, гори бубина. Не се слага силикон. Стягаш по схема, а ако няма такава, от средата навън, спираловидно. Стягаш равномерно и последователно-няколко пъти всеки болт с еднакво усилие.
 3. Търся щуцер водна помпа z14xep

  Намери стругар да ти направи нов от месинг.
 4. Общи приказки

  Бях поръчал два умалени модела на Опел Мерива, за мен и за приятел. Той се отказа и сега имам един излишен. Количката е мащаб 1:43, тъмночервена и даже има стикер на GM за оригинален консуматив с кат. номер. Не ми позволява да кача снимки, затова ето линк към обявата в OLX: https://www.olx.bg/ad/prodavam-umalen-model-na-opel-meriva-143-CID618-ID8bjaF.html
 5. Задна светлина за мъгла

  21W https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fe-osvetlenie.eu%2F%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D1%83%D1%88%D0%BA%D0%B8%2F%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%2F%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0-12vdc-21w-p21w-ba15s&psig=AOvVaw2bBJgZ0HkCOgt1YaEp4aPx&ust=1582563167680000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCMjgoK6R6OcCFQAAAAAdAAAAABAD
 6. Опел Меривa нямa пaрно

  Байпас няма. При мен беше аналогична ситуация. Свалих радиаторчето на парното. Толкова се беше затлачило, че не успях да го надуя с уста. Смених го с ново. И само за информация: в купето влизат маркучи, които преминават в алуминиеви тръби. Тези тръби са вкарани в радиатора на парното. Уплътняват се с "О" пръстен и са фиксирани с пружинни щипки, подобни на тези за бензиновите дюзи. Трябва да се махне пластмасата върху тунела. Таблото не се разглобява. Има достъп до радиатора от дясната страна.
 7. Опел Меривa нямa пaрно

  Затлачил се е радиатора на парното. Смяна с нов. Промиването не го отпушва.
 8. Тракане на рейката

  С медна грес не става. Тя е за водачите на спирачните апарати. Има специална смазка, но е много скъпа. Има и заместител от Хюндай. Ето я: MDPS GREASE YSBB0 91105FFF Поръчва се от представителство на Хюндай Може и руска грес Солидол
 9. Проблема, в повечето случаи идва от снопа кабели към задния капак. Като се отвори капака, от двете му страни, до пантите има гофрирани маншони. В десния минава маркуча за пръскалката на задното стъкло. В левият върви снопа кабели за всички консуматори на капака. От многократните отваряния, кабелите се късат и консуматорите започват да не работят. Снопът кабели има две букси и може да се извади целия. Едната е в капака, а втората е зад кората, облицоваща пространството около най-задното стъкло.
 10. Mерива 1.4 2006

  Карам същата Мерива - 2005г. Взех я без газ и веднага след регистрацията и монтирах АГУ. Възможно най-евтиния и обикновен инжекцион на турската фирма Мимгаз. До момента съм минал почти 70000км на газ без никакви проблеми с нея, като на всеки 10000км. сменям двата и филтъра - на изпарителя и този на маркуча към рейката. На 20000км. сменям свещи. Карам с Денсо. Филтри и части купувам от Косер, заради 35% отстъпка. Филтрите им основно са Филтрон. Като купих колата, също смених биалети. Сега съм с 3-ти комплект, като последните изкарват най-дълго. Не помня марката. Сервиза в който си ходил на преглед, вероятно работи с доставчици на части. Питай за гаранция на ремонта и ако ти отърва цената, нека те да доставят частите. В подписа отдолу, се вижда разхода и в различни моменти.
 11. Проблем с първо запалване на двигателя

  Не пълнете резервоара до горе, ако карате на газ или карате рядко. Целта е, в него да има винаги пресен бензин. Освен това, по-малкото количество гориво му позволява да се плиска в стените на резервоара и по този начин да отмива отлаганията върху тях. Аз слагам по 10 литра, при светеща лампа и така наличността е не повече от 15-16 литра.
 12. Смяна на масло

  И трите стават. Сипвай 10w40, сменяй го 10000 км. и си свиркай.
 13. Проблем с първо запалване на двигателя

  При мен, на бензин пали от втория път, когато е студена, при ниско ниво на бензина - под 7-8л, или когато бензинът е стар. Със зареждане на пресен 100-октанов бензин, нещата се оправят.
 14. Чистачки на Мерива А 1.4 16v 90k

  Ако си забелязал, оста (по-правилно е вал) на рамената в средата е изтънена с около 2-3мм. Направили са го да е като резервоар на греста.
 15. Чистачки на Мерива А 1.4 16v 90k

  Преди да монтираш, отвори и гресирай осите на рамената. Има една зегерка, внимавай да не я изгубиш, че аз вчера затрих някъде дясната. Вместо зегерка, навих тел от коаксиален кабел и временно ще е така, докато взема нова зегерка.
 16. Чистачки на Мерива А 1.4 16v 90k

  Белези няма. При откачени рамена на чистачките, пускаш мотора да завърти един път на интервал. Така, осите ще застанат в изходящо положение. Слагаш долното рамо върху оста, така, че перото да е успоредно на долния край на стъклото. Притискаш го върху оста, за да се фиксира върху шлиците и стягаш гайката. Горното рамо го правиш да е успоредно на долното. Това е.
 17. ОСНОВНИ ДВА ПРОБЛЕМА ПРИ МЕРИВА

  Рейката е с чисто електрически усилвател. Няма никаква хидравлика в нея. Та при този тип усилвател, се износва един датчик, който управлява електромотора. Признаците за започнало износване са: 1-разлика в усилието при въртене на волана ляво-дясно 2-Изключвания на усилвателя. Това е много опасно, защото ако се случи в завой, може да катастрофираш. Датчика се сменя с нов. Около 200лв струва. Дизелите са с демпферен маховик, а той си е цифра.
 18. ОСНОВНИ ДВА ПРОБЛЕМА ПРИ МЕРИВА

  Всички модели, след Астра F са с антикорозионно покритие отдолу и за тях вече не важи максимата: "Толкова е тихо, че се чува гниенето на Опел-ите" Взимай спокойно, гнило няма.
 19. ОСНОВНИ ДВА ПРОБЛЕМА ПРИ МЕРИВА

  Праговете са обработени с антикорозионно покритие, което е релефно (шагрен) и върху него е боята. Моята е 2005г. и не е мръднала отдолу.
 20. Проблем с рейката

  В момента съм минал около 25000 с "менте" рейката и всичко е наред. И не е 160лв. а е 133. Старата, оригинална рейка я занесох на майстор, който срещу 50 лв. и смени втулката и изправи пръта. Според него, колата или най-малкото, някоя от гумите е удряна странично, поради което, пръта със зъбите в рейката е бил крив.
 21. Проблем с рейката

  Не е трудно, ако имаш канал. А рециклирането е 40-50 лв. Цената която си посочил е за хидравлични реики.
 22. Реших да сменя единия ключ на колата със сгъваем. По-удобно е и е по-компактен. Открих в китайски сайт, поръчах и днес пристигна. Прехвърлих модула на дистанционното от стария в новия корпус, пробвах го - работи. Остана да прехвърля чипа на имобилайзера и да го занеса на ключар да нарежат новия ключ. Ето го:
 23. Смяна на радиатора за парното

  Не съм запазил снимките вероятно. Щом си стигнал до радиатора, сменяй го. моята беше на 12 години, когато го смених. Беше толкова запушен, че с уста не успях да го надуя. Трябва да изрежеш пластмасата в долния край и го вадиш настрани. За това, че не се показват снимките, търсете админите на форума. Те може би ще знаят как да се оправят.
 24. Сваля се жабката. Сваля се пепелника и пластмасата под него. Сваля се пластмасата над тунела, която е около скоростите и ръчната. От страната на жабката се вижда радиатора на парното и алуминиевите тръби, влизащи в него. Тръбите са със специални щипки, които ги фиксират в радиатора. Уплътняват се с "О" пръстени. Радиатора е разположен вертикално и се издърпва настрани.Преди да се извади, трябва да се изреже една пластмаса отдолу, която го ограничава. В схемата пише, че трябва да се залепи отново тази пластмаса, но аз не я залепих. Моя радиатор беше запушен до толкова, че с уста не успях да духам през него. Към новия се продава дунапренена уплътняваща лента, която се залепва около радиатора. Добре би било, да се подменят "О" пръстените.
 25. Електроусилвател на волана EPS

  Смяната на датчика не е сложна, така че, във всеки сервиз би трябвало да се справят. Аз го смених пред блока, даже не се наложи да включвам ОР СОМ-а за калибриране. Не е необходима работа под колата. Всичко се върши вътре, от шофьорското место.
×